top of page

CULTE ROMÀ

Els romans van adoptar el culte a Apol·lo dels grecs amb prou posteritat, absorbint de manera tardana la influència cultural de les colònies hel·lèniques, que estaven situades a sud de la península itàlica (la magna Grècia), construint-se el primer temple d'Apol·lo a Roma a el segle V a. C., quan el culte hel·lènic portava ja centenars d'anys. Com a déu genuïnament grec, Apol·lo no tenia equivalent directe en la mitologia romana, tot i que els poetes posteriors van al·ludir freqüentment a ell com Febus.

 

En l'època d'August, que es considerava a si mateix sota l'especial protecció d'Apol·lo, el seu culte es va desenvolupar i es va convertir en un dels principals déus de Roma. Després de la batalla d'Actium, que es va lliurar prop d'un santuari d'Apol·lo, August va ampliar el seu antic temple, va dedicar una porció del botí a ell i va instituir jocs quinquennals en el seu honor. També va manar erigir un nou temple dedicat a Apol·lo en el Turó del Palatí. Els sacrificis i oracions en el Palatí dedicats a Apol·lo i Diana constituïen la culminació dels jocs seculars, celebrats al s XVII a. C. per commemorar l'inici d'una nova era.

OBRAS ROMANAS D'APOL·LO

a2b256a5c011dadad8eb43a7ea22cd38.jpg
300px-Apollo_Barberini_Glyptothek_Munich

"Apollo Barberini", probablement una còpia de l'escultura del temple

El temple d'Apol·lo Palatí (Apollo Palatinus). Al turó Palatí, Roma

Apollo_Musagetes_Pio-Clementino_Inv310.j
Apollo_kitharoidos_(holding_a_lyre),_2nd

Apol·lo citarede i musageta.

Marbre, obra romana, segle II dC. Trobat amb set estàtues de les Muses a prop de Tivoli el 1774, a les ruïnes de la Vila de Cassius.

Apollo kitharoidos (citarede).

segle II dC, influència de l'estatuària hel·lenística del segle II aC trobada al Temple d'Apol·lo a Cirene (moderna Líbia).

Museu Britànic

bottom of page